Juoksumaton valinta kuntosalille

Juoksumatto on yksi kuntokeskuksen keskeisimmistä laitteista, sillä jokaiselta salilta löytyy sellainen – yksi tai useampia. Juoksumatolla tehdään niin lämmittelyt, loppuverryttelyt kuin kovat aerobiset harjoittelutkin. Kuinka valita omalle salille sopiva juoksumatto?

Hintava investointi

Kardiolaitteet ovat useimmiten kuntosalin kalleimpia yksittäisiä laitteita, ja juoksumatot ovat porraskoneiden kanssa kardiolaitteiden hintatason yläpäässä – kalleimmillaan parhaimmat juoksumatot maksavat reilusti yli kymppitonnin per kappale.

Juoksumattojen kohdalla kuntosaliyrittäjän onkin tärkeää pohtia, kuinka monta mattoa salille on järkevä ottaa. Yksi matto on liian vähän hiemankin suurempaan kuntokeskukseen – mutta tarvitaanko keskikokoiseen saliin välttämättä viittä mattoa?

Panosta laatuun

Laadukas juoksumatto on kardioalueen sydän. Kuten kaikessa, myös juoksumatoissa laatu maksaa alkuinvestointina selvästi enemmän. Laadukas matto kuitenkin maksaa itsensä takaisin pitkässä juoksussa korkojen kera:

 • Parempi kestävyys – mattoa ei tarvitse huoltaa ja korjata jatkuvasti, mikä säästää sekä saliyrittäjän kukkaroa että asiakkaiden kärsivällisyyttä
 • Pidempi käyttöikä – juoksumattoa ei tarvitse uusia parin vuoden välein, vaan laadukas matto kestää parhaimmillaan yli 10 vuotta kovaa käyttöä
 • Parempi asiakastyytyväisyys – laadukkaissa matoissa on paremmat ominaisuudet, joten niitä on mukavampi käyttää

Mikä vaihtoehto sopii parhaiten?

Parhaiten sopiva juoksumatto omaan kuntokeskukseen on aina monen tekijän summa, mutta tiettyihin kriteereihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Saliyrittäjän kannattaa juoksumattoja verratessaan ottaa ainakin seuraavat asiat huomioon:

 • Teho: moottorin jatkuva teho tulisi olla vähintään 5 hv. Tätä heikommat moottorit hajoavat selvästi useammin kaupallisessa käytössä.
 • Maksiminopeus: juoksumaton säädettävä maksiminopeus tulisi olla vähintään 20 km/h. Tätä alhaisemmat maksiminopeudet ovat monille käyttäjille liian hitaita.
 • Alustan leveys: leveyden tulisi olla vähintään 50 cm, jotta suurempikokoisetkin ihmiset pystyvät juoksemaan vaivatta matolla. Alle 50 cm leveys on monille liian ahdas, tai ahtaan tuntuinen.
 • Hotbar: hotbar tarkoittaa fyysisiä painikkeita (yleensä nopeuden ja kallistuskulman säädöt) keskitangossa. Laadukkaimmissa matoissa hotbar on lähes poikkeuksetta. Hotbar ei ole välttämätön, mutta tuo huomattavasti lisää käyttömukavuutta.
 • Näyttö: perinteinen LCD- tai LED-näyttö on usein riittävä, mutta suuret kosketusnäytöt tuovat huikean määrän lisäominaisuuksia, joita asiakkaat arvostavat
 • Juoksualustan rakenne: huippumalleissa juoksualusta on suunniteltu täysin uusiksi. Esimerkiksi Star Tracin FreeRunnerissa on patentoitu, polymeerikennovaimennettu alusta, joka joustaa juoksijan painon mukaan. Alusta kuormittaa vähemmän polvia ja niveliä, ja se simuloi mondolla juoksemista. Tällaiset ratkaisut tuovat aivan uutta lisäarvoa asiakkaille ja nostavat kardioalueen profiilin kertaheitolla parhaimpaan premium-luokkaan.

Star Tracin juoksumatot edustavat alan huippua

Star Trac on perinteikäs amerikkalainen valmistaja, jonka juoksumatot ovat olleet jo vuosikymmeniä alan kärjessä. Star Tracin juoksumatot ovat suunniteltu kovaan kaupalliseen käyttöön ominaisuuksista tinkimättä. Alla listattuna parhaat vaihtoehdot kuntokeskuksiin.

 • S-TRc: edullisin kaupalliseen käyttöön soveltuva juoksumatto. Kun kardioalueelle halutaan kestävä ja laadukas matto mahdollisimman kilpailukykyiseen hintaan, S-TRc on oikea ratkaisu. Jatkuva 5hv teho, 20 km/h maksiminopeus, juoksualustan leveys 51 cm. Lue lisää.
 • 8-TR / 8-TRx: 8-sarjan matot ovat ylivoimaisesti suosituin valinta kuntokeskukseen. Erittäin laadukkaat juoksumatot kestävät käytössä parhaimmillaan yli 10 vuotta pelkällä ylläpitohuollolla. Molemmissa matoissa on jatkuva 5hv teho, ja juoksualustan leveys on 55 cm. 8-TR on ilman hotbaria, ja maksiminopeus on 20 km/h. 8-TRx:ssä on hotbar, sekä 24 km/h maksiminopeus. Lue lisää.
 • FreeRunner: Star Trac FreeRunner on juoksumattojen Rolls-Royce. Responsiivisen polymeerikennovaimennuksen (patentoitu HexDeck -mekanismi) ansiosta juokseminen on perinteistä mattoa miellyttävämpää. Perinteisiä mattoja parempi lämmönsiirto pienentää merkittävästi kitkaa, joten FreeRunnerin käyttöikä on parhaimmillaan kolminkertainen perinteiseen mattoon verrattuna. FreeRunnerilla on myös pidempi 5 vuoden täystakuu. Lue lisää.

Laadukkaat juoksumatot muodostavat tärkeän perustan kuntokeskuksen laitekokonaisuudelle. Autamme mielellämme asiakkaita oikean juoksumaton valinnassa veloituksetta ja ilman sitoumuksia.

Katso kaikki juoksumatot täältä.

Tilaa ilmoitukset uusista blogiteksteistä sähköpostiisi.


  Core House of Brands Logo Wall
  LMX_LOGO_WIT
  david
  gymleco_logo_horizontal_blue
  circefitness
  omnigym
  waffa