Kaikki kuntosalilaitteet – Kuntosalilaitteiden ABC

Kuntosalilaitteiden ABC

Kuntosalilaitteiden valikoima on nykyään erittäin laaja, mikä tarkoittaa kuntosaliyrittäjän näkökulmasta yleensä vain positiivista ongelmaa. Kuinka valita omalle kuntosalille juuri parhaat kuntosalilaitteet, joissa on oikeaoppiset liikeradat, kestävät rakenteet, tyylikäs viimeistely ja mahdollisimman kompakti koko? Ja vielä kaikki tämä ilman liian korkeiksi karanneita kustannuksia?

Tässä kirjoituksessa käymme kattavasti läpi markkinoilla olevat kuntosalilaitteet ja kuntosalivälineet jaoteltuna eri kategorioihin. Samalla kerromme tarkemmin, miten eri kuntosalilaitteet palvelevat erilaisia käyttötarkoituksia voimaharjoittelusta aerobisen kunnon kohottamiseen.

Olit sitten jo kokenut tai aloitteleva saliyrittäjä, kuntosalilla aktiivisesti harjoitteleva tai vasta aloittelija, tämä artikkeli antaa paljon hyödyllistä tietoa kuntosalilaitteiden ja -välineiden maailmasta. Mikäli olet kiinnostunut ostamaan kuntosalilaitteita, löydät kaikkien kategorioiden lopusta suorat linkit tuotesivuillemme.

Aerobiset laitteet

Aerobiset laitteet – joita usein kutsutaan myös kardiolaitteiksi – ovat osa jokaisen kuntosalin vakiovarustusta. Kardiolaitteita käytetään pääasiassa kolmeen tarkoitukseen: alkulämmittelyyn, loppuverryttelyyn ja aerobisen kunnon kohottamiseen. Kardiolaitevalikoimasta löytyy nykyään paljon eri laitteita:

Aerobisten laitteiden valinnassa on syytä olla erityisen tarkkana, sillä laitteissa on paljon kuluvia ja enemmän tai vähemmän helposti rikkoutuvia sähköisiä osia. Kardiolaitteet ovat usein myös kalleimmat yksittäiset laitteet kuntosalin kalustuksessa.

Hyvin halvat, lyhyellä takuuajalla varustetut laitteet koituvat pitkässä juoksussa kuntosaliyrittäjälle kalliiksi, kun jatkuvat korjaukset syövät sekä yrittäjän lompakkoa että asiakkaiden kärsivällisyyttä. Pitkillä takuuajoilla varustetut huippulaadukkaat Star Tracin, StairMasterin, Circle Fitnessin ja Concept2:n kardiolaitteet ovat varma valinta kaupalliselle kuntokeskukselle kovaan käyttöön.

Vinkki: kiinnitä juoksumaton valinnassa erityistä huomiota moottorin tehoon! 3hv:n tai sitä heikompi jatkuva teho ei ole riittävä kaupalliselle kuntosalille – ota vähintään 4 hv:n tehoinen juoksumatto.

Linkkejä tuotteisiin:

Painopakalliset laitteet

Painopakallisia kuntosalilaitteita löytyy käytännössä jokaiselta kaupalliselta kuntosalilta. Painopakkalaitteissa vastus säädetään valitsemalla painopakasta sopiva kuorma, ja laitteet ovat joko hihna- tai vaijerivetoisia. Painopakkalaitteilla voi harjoittaa koko kehon lihaksia eri tavoitteilla: kasvattaa lihasmassaa, kehittää maksimivoimaa, saada lisää lihaskestävyyttä, tai kehittää räjähtävyyttä. Painopakallisten laitteiden valikoima on vielä huomattavasti kardiolaitteita laajempi:

Painopakallisissa laitteissa on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota laitteiden kuormituskäyriin. Valitettavan monen laitevalmistajan painopakalliset kuntosalilaitteet ovat heikosti suunniteltuja biomekaniikan osalta, jolloin laitteilla on vaikeampi, ikävämpi ja turvattomampi harjoitella. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että kuormituksen tulisi keventyä loppua kohden, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Kirjoitamme lisää biomekaniikasta myöhemmin erillisessä artikkelissa.

Saliyrittäjän kannattaa kiinnittää huomiota myös takuuaikoihin: takuut vaihtelevat hyvin paljon valmistajien kesken, ja pitkät takuuajat vähentävät käyttökustannuksia huomattavasti. Esimerkiksi Gymlecon laitteissa on painopakoille ja runkorakenteille elinikäiset takuut. Lisäksi Gymlecon kuntosalilaitteissa biomekaniikka on toteutettu loistavasti kautta linjan, mistä syystä ne ovat hyvin suosittuja mm. kehonrakentajien parissa. Gymlecot ovat lisäksi kooltaan markkinoiden pienimmästä päästä, mikä säästää arvokasta lattiapinta-alaa.

Vinkki: Painopakan koko ei ole ainoa ratkaiseva tekijä kuormituksen riittävyydessä, vaan siihen vaikuttaa erityisesti epäkeskon säteen pituus suhteessa liikevarren ja epäkeskon etäisyyteen. Kannattaa siis aina testata laitetta etukäteen, jotta saa oikeanlaisen käsityksen todellisesta kuormituksesta!

Linkkejä tuotteisiin:

Levypainokuormitteiset laitteet

Levypainokuormitteiset laitteet eli vipuvarsilaitteet ovat nostaneet jälleen viime vuosina suosiotaan kuntosaleilla. Vipuvarsilaitteissa kuormitus toteutetaan levypainoilla, millä on kaksi etua painopakalliseen laitteeseen nähden: vipuvarsilaite vie useimmiten vähemmän tilaa, ja se on edullisempi valmistaa. Toisaalta taas painopakallisen laitteen kuormituksen säätö on käyttäjälle helpompaa.

Vipuvarsilaitteilla voi harjoitella kaikkia samoja edellä mainittuja asioita kuin painopakallisilla laitteillakin. Laitevalikoima on hieman suppeampi kuin painopakkalaitteissa, mutta silti hyvin kattava:

Kuten painopakallisissa laitteissa, myös vipuvarsilaitteissa on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota laitteiden kuormituskäyriin sekä takuuaikoihin. Laadukkaasti toteutetut laitteet kestävät pitkään ja tuntuvat hyvältä käyttää, mikä parantaa asiakastyytyväisyyttä ja säästää kuntosaliyrittäjän lompakkoa.

Myös Gymlecon vipuvarsilaitteissa runkorakenteille on elinikäiset takuut, ja biomekaniikka on toteutettu samalla tarkkuudella ja laadulla kuin painopakkalaitteissa, kompaktista koosta tinkimättä.

Vinkki: Vipuvarsilaitteissa liikkeen kontrolli säilyy sitä parempana, mitä lähemmäs otekahvoja levypainot ovat sijoiteltuna. Pyri valitsemaan ne laitteet, joissa levypainotapit eivät ole kovin kaukana otekohdasta.

Linkit tuotteisiin:

Käsipainot ja kahvakuulat

Myös käsipainojen osalta kuntosaliyrittäjällä on laajasti valinnanvaraa. Käsipainojen pintamateriaalina voi olla metalli, kromi, kumi tai polyuretaani (PU). Metalliset käsipainot alkavat olla kuntosaleilla jo melko harvinaisia, ja kromattuja käsipainoja näkee usein vain 1–10 kg koossa. Kumipintaiset käsipainot ovat nykyään suosituin vaihtoehto, sillä PU-käsipainot ovat huomattavasti arvokkaampia. Valinnanvaraa on myös käsipainojen päiden muotoilussa, joka vaihtelee pyöreästä kuusikulmaiseen hexagoniin.

PU-käsipainoissa on kaksi etua kumipintaisiin nähden: ne kestävät paremmin käyttöä, sekä ovat – toisin kuin kumikäsipainot – hajuttomia. PU-käsipainojen ulkonäkö on usein myös viimeistellympi, antaen enemmän ”premium-tuntumaa” kuntosalille. Käsipainoilla harjoitusmahdollisuudet ovat lähes rajattomat, mutta niitä käytetään usein voimaharjoittelussa maksimivoiman tai lihasmassan kasvattamiseen, räjähtävyyden parantamiseen tai toiminnalliseen harjoitteluun. Lifemaxxilta löytyy erittäin kattava valikoima käsipainoja niin kromi-, kumi-, kuin polyuretaanipintaisena, aina 60 kiloon asti.

Kahvakuulissa pintamateriaalivaihtoehtoja ovat metalli, kumi tai PU. Metalliset kahvakuulat ovat edelleen yleisin näky kaupallisilla kuntosaleilla, kun taas kumiset ja polyuretaanipintaiset kahvakuulat ovat yleisempiä mm. hotelli- ja taloyhtiökäytössä. Lifemaxxin valikoimasta löytyy erittäin kattavasti laadukkaita käsipainoja ja kahvakuulia kaikkiin tarpeisiin. Kahvakuulia käytetään pääsääntöisesti toiminnallisessa harjoittelussa.

Vinkki: Etenkin käsipainoihin panostamista ei kannata aliarvioida. Käsipainojen kokonaiskustannus on hyvin maltillinen, ja laadukkailla käsipainoilla saa parannettua kuntosalin yleisilmettä huomattavasti.

Linkit tuotteisiin:

Levytangot ja levypainot

Levytankoja löytyy markkinoilta pilvin pimein. Kuinka löytää laadukas levytanko huonompien keskeltä? Leytangon valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota levytangon PSI-arvoon (pounds per square inch), joka kertoo tangon vetoluujudesta, sekä maksimikapasiteettiin. Suosituimmassa eli 20 kg:n tangossa PSI-arvoltaan yli 180 000 sekä maksimikapasiteetiltaan yli 700 kg tangot ovat lähtökohtaisesti aina laadukkaita. Yleisimmin käytettyjä 20 kg tankoja ovat painonnostotangot (IWF), voimanostotangot (IPF), sekä ns. hybriditangot, joissa on sekä IWF-, että IPF-tankojen mukaiset otemerkinnät.

Levytankoja löytyy monessa eri koossa ja muodossa: suorien tankojen lisäksi valikoimaa täydentävät mm. mutkatanko, hex bar, safety squat bar, buffalo bar, fat bar ja multi grip bar. Näissä tangoissa kuormitus on kuitenkin perinteisiin 20 kg tankoihin verrattuna lähes aina selvästi pienempi, joten tangot eivät altistu niin kovalle rasitukselle. Lifemaxxin valikoimasta löytyy tanko jokaiseen tarpeeseen.

Levypainot voidaan jakaa pintamateriaalin puolesta pääsääntöisesti kolmeen kategoriaan: kumipintaiset, metalliset sekä PU-levypainot. Kumipintaisia ja PU-levypainoja on myös saatavilla kahvallisina tai ilman kahvoja. Kahvallisia levypainoja on helpompi käsitellä, ja niitä käytetään useimmiten levypainokuormitteisten laitteiden kuormana. Kahvalliset levypainot kestävät heikosti pudottelua, minkä vuoksi painon- ja voimanostoliikkeitä tehdään kahvattomilla levypainoilla. Kaikkia levypainoja saa sekä mustana että osittain tai kokonaan painon mukaan värikoodattuina; mustat ovat edullisimpia, kokonaan värikoodatut kalleimpia.

Metalliset levypainot ovat muita ohuempia ja kestävämpiä, ja ne soveltuvat erityisesti voimanostoliikkeisiin (maastaveto, penkkipunnerrus, jalkakyykky), joissa käsitellään hyvin suuria kuormia. Käsipainojen tapaan PU-levypainot kestävät kumipintaisia paremmin käyttöä, eivät päästä hajua sekä ovat usein tyylikkäämmin viimeisteltyjä.

Levypainojen valinnassa on tärkeää tunnistaa omat tarpeet: millainen asiakaskunta kuntosalilla harjoittelee? Jos salilla ei ole juurikaan levypainokuormitteisia laitteita, ei kahvallisten levypainojen tarve ole kovin suuri. Jos taas kuntosalin asiakkaina on paljon kilpailevia painon- tai voimanostajia, täytyy salilla olla paljon bumper- ja metallilevypainoja. Lifemaxxin levypainovalikoima kattaa kaikki mahdolliset vaihtoehdot kahvallisista kumilevyistä aina kalibroituihin metallilevypainoihin.

Vinkki: kiinnitä huomiota bumper-levypainoissa metallikeskiön kokoon. Pienellä metallikeskiöllä varustettu kumilevypaino ei kestä kovinkaan hyvin kovaa painonnostokäyttöä – valitse levypaino, jossa on suuri metallikeskiö.

Linkit tuotteisiin:

Räkit ja telineet

Räkkejä ja telineitä löytyy nykyään kuntosalille kaikkiin tarpeisiin. Yleisimmin kuntosaleilta löytyviä räkkejä ovat power- tai half rackit, pienemmät kyykkytelineet sekä suuremmat räkkikokonaisuudet, joissa on useampi tankoasema. Räkit ja telineet voidaan jakaa muutamaan eri kokonaisuuteen:

Räkeissä ja telineissä vain mielikuvitus on rajana harjoittelumahdollisuuksille. Useimmiten räkeissä tehdään perinteisiä voimanostoliikkeitä: penkkipunnerrusta, jalkakyykkyä ja maastavetoa, yleensä tavoitteena maksimivoiman kasvattaminen. Räkit soveltuvat erinomaisesti myös leuanvetoon. Laadukkaimmat räkit löytyvät Lifemaxxilta, Nautilukselta ja Gymlecolta, pienemmissä telineissä Lifemaxxin valikoima on erittäin laaja. Pystymme toimittamaan myös täysin kustomoidun Big Rig -räkin sisä- tai ulkokäyttöön.

Vinkki: Räkkien hintaan vaikuttaa merkittävästi myös siihen kuuluvien varusteiden määrä. Sisältyvätkö tankokoukut, turvaraudat, vetokumitapit, dippiteline ja tankonivel mukaan, vai ovatko ne kaikki maksullisia lisävarusteita? Kiinnitä huomiota myös räkin painoon; painavampi räkki on tukevampi ja kestää suurempaa kuormaa.

Linkit tuotteisiin:

Penkit

Myös penkkien valikoima on kasvanut vuosien saatossa suureksi. Kaikki me tiedämme varmastikin jo perinteisen tasapenkin sekä säädettävän tasa-/vinopenkin, mutta mitä kaikkea muuta penkkivalikoimasta nykyään löytyy?

Penkkien valinnassa korostuvat rungon jämäkkyys, säätöjen helppous ja kestävyys sekä verhoilun laatu. Perinteisen säädettävän penkin hinta vaihtelee parista satasesta reilusti yli tuhanteen euroon, joten laatuerot ovat myös suuria. Selkänojan ja istuinosan säädössä on yleensä kaksi erilaista vaihtoehtoa: paikoitustapilla lukittuva kiskomekanismi, tai avonainen rakenne, jossa selkänojan tai istuimen pystypalkki lukittuu ”koloihin”.

Laadukkaimmat penkit löytyvät Gymlecon valikoimasta, josta löytyy myös muutamia erikoisuuksia, kuten kaarevalla selkänojalla varustettu säädettävä penkki. Astetta edullisemmat Lifemaxxin penkit ovat loistava valinta hieman kevyempään kuntosalikäyttöön.

Vinkki: penkkien valinnassa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota penkin painoon sekä jalkojen leveyteen. Kevyt penkki kapeilla jaloilla on huojuva ja joskus jopa vaarallinen, kun taas raskaampi penkki leveillä tukijaloilla takaa turvallisen harjoittelun.

Linkit tuotteisiin:

Pienvälineet

Kuntosalien vakiovarustukseen kuuluu aina myös vaihteleva määrä pienvälineitä – vetokumeja, jumppamattoja, erilaisia palloja, vatsapyöriä, vöitä, niskapehmusteita, hyppynaruja ja paljon muuta. Kuinka valita satojen ja tuhansien tuotteiden joukosta laadukkaimmat ja parhaimmat pienvälineet?

Pienvälineiden hankinnassa kannattaa jälleen kerran kiinnittää huomiota takuuaikoihin – laadukkaat välineet kestävät kyllä pitkään kovassakin käytössä, joten laatuvalmistajat pystyvät myöntämään tuotteilleen myös asialliset takuuajat. Kuten muissakin tuotteissa, myös pienvälineissä laatu näkyy hinnassa – hyvän ja halvan välineen haluava joutuu yleensä ostamaan kaksi eri tuotetta. Lifemaxxin pienvälineet ovat testattu kautta linjan kovassa käytössä mm. kaupallisilla kuntosaleilla, jäähalleissa sekä CrossFit -saleilla ja todettu erinomaisen kestäviksi.

Vinkki: Tutustu välinetoimittajien valikoimaan paikassa, jossa pienvälineet ovat olleet käytössä pidempään. Näin saat realistisen käsityksen siitä, miten hyvin ne kestävät käytössä.

Linkit tuotteisiin:

Apua kuntosalin suunnitteluun

Slingshot on ollut kuntosaliyrittäjien tukena jo vuodesta 2004 lähtien. Olemme suunnitelleet ja toteuttaneet niin pieniä yksityishenkilöiden kotikuntosaleja, keskikokoisia taloyhtiöiden kuntosaleja kuin suuria, yli tuhannen neliön kaupallisia kuntokeskuksiakin. Tarjoamme avaimet käteen -palveluna kaikki kuntosalin toteutuksen vaiheet: suunnittelun, laitteet ja välineet, toimituksen, asennuksen, varaosat ja huoltopalvelut.

Asiantunteva myyntipalvelumme auttaa aina, kun tarvitset apua kuntosalin suunnittelussa, laitteiden ja välineiden hankinnassa tai vaikka laitteiden käytön opastuksessa. Yhteydenotto ja suunnittelujen teko ei velvoita mihinkään eikä maksa mitään – ota rohkeasti matalalla kynnyksellä yhteyttä!

Tilaa ilmoitukset uusista blogiteksteistä sähköpostiisi.


    Toteuttamiamme kohteita

    Mustikkamaan ulkokuntosali

    Helsingin Mustikkamaa on hyvin monipuolinen saari täynnä urheilu- ja ulkoiluaktiviteetteja....

    Hanikan uimarannan ulkokuntosali

    Espoon Soukassa sijaitseva Hanikan uimaranta on upea rantakohde kesäisin. Ulkokuntosaleja...

    Fit Hiukkavaara

    Upea Fit Hiukkavaaran kuntosali avasi ovensa Oulussa 1.8.2024. Slingshot sai...

    Juvanpuiston ulkokuntosali

    Kesäkuussa asensimme uuden ulkokuntosalin Pohjois-Espoon Juvanpuistoon. Aivan Juvanpuiston koulun vieressä...

    Pirkkolan uimahallin kuntosali

    Pirkkolan uimahallin vanhat kuntosalilaitteet alkoivat olla käyttöikänsä päässä, joten nyt...

    Vuosaaren liikuntapuiston ulkokuntosali

    Vuosaaren liikuntapuisto on suuri monipuolisen liikunnan keskus, jossa sijaitsi aiemmin...

    Original Sokos Hotel Royal Vaasa

    Original Sokos Hotel Royal Vaasa käy läpi täydellisen uudistuksen, ja...

    Lauttasaaren Kasinonrannan ulkokuntosali

    Lauttasaari sai vihdoin kauan odotetun, huippulaadukkaan ulkokuntosalin, kun marraskuun viimeisinä...

    Unisport Kluuvi

    Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva yliopiston kuntosali, Unisport Kluuvi, uudistettiin täysin vuonna...

    Hietaniemen uimarannan ulkokuntosali

    Vuoden 2020 keväällä asennettu Hietaniemen uimarannan ulkokuntosali on yksi ylivoimaisesti...

    Technopolis: Workout Ruoholahti

    Uusi kuntosali Technopolis Ruoholahteen! Pitkään jatkunut yhteistyömme Technopoliksen kanssa sai...

    Espoon kaupungin kuntosali Leppävaarassa

    Uusi Kameleonten -monitoimihalli valmistui Leppävaaran urheilupuistoon kesällä 2023, ja Slingshot...

    Vantinlaakson ulkokuntosali

    Asensimme alkukesästä uuden ulkokuntosalin Espoon Vantinlaaksoon. Jalkapallokentän vieressä upealla paikalla...

    Laajasalon ulkokuntosali

    Vapun jälkeen asensimme tähän asti Helsingin suurimman ulkokuntosalikokonaisuuden Laajasalon liikuntapuistoon....

    Uusia ulkolaitteita Pirkkolassa

    Pirkkolan urheilupuisto on ensimmäinen koskaan asennettu Omnigym -ulkokuntosali Suomessa. Alkuperäiset...

    Become Kivenlahti

    Become on yli 1000m2 täyden palvelun kuntosali aivan Kivenlahden ytimessä...

    Vesalan ulkokuntosali

    Helsingin ulkokuntosalien päivitys käy kuumana, tällä kertaa oli vuorossa Vesalan...

    Yrityssali Helsingin keskustassa

    Toteutimme kiinteistöalan yritykselle kattavan kokonaisuuden kompaktiin tilaan Helsingin keskustassa. Suunnittelu...

    Liedon ulkokuntosali

    Liedon kaupunki sai loppukesästä 2022 uuden hienon ulkokuntosalin, joka asennettiin...

    Tamppi Areena

    Asensimme elokuussa Tampereen korkeakouluyhteisön hallinnassa olevan Tamppi Areenan kuntosalille uuden...
    LMX_LOGO_WIT
    precor
    gymleco_logo_horizontal_blue
    circefitness
    omnigym
    waffa
    glutebuilder